In het vroege voorjaar zitten we altijd een beetje tussen twee perioden in als het om voedsel gaat. De oude voorraad groenten en aardappelen raakt op en het nieuwe groen is nog niet voldoende aanwezig. Daarnaast hebben we vaak behoefte aan lichter voedsel dan de echte winterkost. Een groente die je ook nu nog heel goed kunt gebruiken is zuurkool. Deze vitamine C rijke en licht verteerbare groente hoeft niet altijd in de vorm van zuurkoolstamppot met worst op tafel te verschijnen. Deze week een recept voor een  zuurkoolschotel met gehakt en een lichte aardappelpuree. Maak er eventueel zelf appelmoes bij voor een lekkere frisse noot.

Ingrediënten voor 4 personen

1,5 kg aardappelen, liefst kruimig

750 gr. zuurkool

boter of margarine

2 middelgrote uien

500 gr biologisch rundergehakt of 300 gr vegetarisch gehakt

zoete ketjap

melk of sojamelk

peper

nootmuskaat

paneermeel

evt. geraspte kaas

 

Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Snijdt de zuurkool eventueel kleiner en warm ze op een klein vuur op. Snipper de uien en fruit ze in een beetje boter of margarine glazig. Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en bak het rul en gaar. Vegetarisch gehakt kun je in een keer toevoegen. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en een flinke scheut zoete ketjap.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg een klein beetje boter of margarine toe en zoveel (soja)melk tot je een smeuiïge puree hebt. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en laat goed heet worden.

Leg de hete zuurkool op de bodem van een ovenschaal. Daar bovenop leg je het gehaktmengsel. Als laatste komt de puree erop. Strijk het glad en bestrooi met paneermeel. Leg hier en daar een klein klontje boter of margarine zodat zich een korstje kan vormen. Zelf vermeng ik de paneermeel vaak met geraspte kaas voordat ik het over de puree strooi.

Zet de ovenschotel een minuutje of 5 onder een hete gril zodat zich een mooi korstje vormt.

 

Variëren

  • kleine stukjes ananas en perzik uit blik door het gehaktmengsel geven een lekkere zoete toets.
  • vervang de zuurkool door bruine bonen of capucijners. Geef dan wel een salade bij de ovenschotel.

 

Een lekkere lichte ovenschotel die toch voldoende warmte geeft in deze tijd van het jaar. En wat vonden jij en eventueel je gezin van deze zuurkoolschotel? Ik vind het leuk als je je bevindingen en eventuele variaties op dit gerecht deelt in een reactie onder dit bericht.

Eet smakelijk , Astrid

(300)