De kracht van de zon is al weer flink aan het toenemen en we zijn vaker en langer buiten. Al jaren wordt ons vertelt dat we de huid goed moeten beschermen tegen UV-straling door goed te smeren met zonnebrandcrèmes. Echter in veel zonnebrandcrèmes zitten ongezonde chemische stoffen. Mijn dochter heeft een gevoelige huid en reageert sterk op de meeste gangbare zonnebrandcrèmes. Ik heb eens uitgezocht welke soorten zonnebrandcrèmes er zijn en hoe ze werken.

 

Twee soorten UV-filters

Grofweg zijn zonnebrandcrèmes te verdelen in twee groepen: op basis van chemische UV-filters en op basis van minerale UV-filters. Naast deze filters zitten er natuurlijk ook nog een boel andere stoffen in zonnebrandcrèmes waaronder helaas veel stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en die zich ook nog eens ophopen in je lichaam en het milieu. Hieronder vallen o.a. parfums, parabenen, conserveermiddelen maar ook zuurteregelaars. Een aantal van deze stoffen staan bekend als kankerverwekkend. En ja, die zitten ook in crèmes en sprays die bedoelt zijn voor baby’s en kinderen en in hypo-allergene zonneproducten.

 

Chemische UV-filters

Chemische UV-filters bestaan uit stoffen die UV –stralen absorberen waarna de stof uiteenvalt. Zijn alle moleculen van het filter verzadigd en uiteengevallen, dan moet je dus opnieuw smeren. Daarnaast duurt het ongeveer een half uur voordat ze werkzaam zijn. Met name in deze zonnebrandcrèmes zitten veel stoffen die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.

 

Minerale UV-filters

Minerale UV-filters leggen een laagje op de huid dat UV-stralen weerkaatst. Deze filters zijn direct werkzaam. Zolang je dit laagje niet van de huid wrijft, blijft het zijn werking behouden. Je moet dus wel regelmatig insmeren bij kinderen die lekker rollen in het zand en die je afdroogt na het zwemmen. De minerale filters bestaan over het algemeen uit titanium dioxide en zink dioxide. Veel mensen vinden het een nadeel dat zonnebrandcrème met minerale filters een wittig laagje achterlaten op de huid. Daarvoor zijn er ook sprays met nanodeeltjes. Er is nog enige discussie of nanodeeltjes wel zo gezond zijn. Ze dringen echter niet door de huid en blijven in de opperhuid.

 

Biologische zonnebrandcrèmes

Biologische zonnebrand producten hebben over het algemeen minerale UV-filters en bevatten geen parabenen of andere kankerverwekkende stoffen. Veelal bevatten ze ook geen parfum.  Ze zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en speciale drogisterijen waar natuurlijke cosmetica en geneesmiddelen verkocht worden. Ook online zijn er verschillende webwinkels die goede natuurlijke zonnebrandcrèmes verkopen zoals Lavera en Lovea. Gebruik je een spray met nanodeeltjes, spuit dat dan eerst in een kommetje in je hand en niet rechtstreeks op de huid. De nanodeeltjes wil je namelijk niet inademen, dat is niet gezond.

 

Overigens hebben we zonlicht nodig om gezond te blijven. Meer daar over kun je hier lezen.

 

Liefs, Astrid

 

(100)