Bijna ieder kind heeft er wel eens last van: buikgriep met braken en diarree. Alles wat je in je kind stopt, komt er aan twee kanten vloeibaar weer uit. Naast dat dit voor jou als ouder heel wat werk met zich mee brengt, is het voor je kind uitputtend en vervelend. Daarnaast ligt er uitdroging op de loer. Hoe kleiner het kind, hoe sneller dit gebeurt. Goede begeleiding met eten en drinken is dus nodig.

Een “gewone” maagdarminfectie.

Bij een gewone maagdarminfectie is er geen echte koorts, geen krampende buikpijn en het buikje van je kind is soepel. Als dit het geval is, dan kun je het volgende doen:

Op de eerste dag geef je je kind alleen warme (venkel)thee met druivensuiker. Gebruik 5 gram druivensuiker op 100 ml thee (1 theelepel druivensuiker is ongeveer 3-5 gram). Geef ieder uur kleine beetjes van deze thee te drinken. Bij het avondeten geef je wat rijstewater: 3-4 gram rijstemeel in 100 ml water met 5 gram druivensuiker. De druivensuiker wordt snel opgenomen en helpt bij het herstel van het darmslijmvlies. Heeft het kind eerder honger, geef dan wat eerder dan de avondmaaltijd rijstewater.

De tweede dag is het braken gestopt. Blijf het kind thee te drinken geven. Daarnaast kun je rijstewater geven, een groenteprakje zonder aardappelen, boter of olie, geraspte appel en wat beschuit. Banaan kan ook, maar bedenk dat onrijpe banaan de diarree erger maakt, een rijpe banaan neutraal is en een overrijpe banaan stopt.

De derde dag is ook de diarree verbeterd. Je kunt je kind nu licht verteerbaar laten eten, d..w.z. toast, knackebrot, groente, aardappelpuree met een beetje boter. Geef het kind nog geen vlees, patat, pizza, gebak, snoep e.d. te eten.
Zijn de diarree, het braken en de evt. lichte koorts 3 dagen weg, dan kan het kind weer alles eten.

Als je kind blijft braken

Soms blijft je kind braken terwijl de diarree al gestopt is. Dit heeft vaak te maken met een te lage suikerspiegel in het bloed. Handel dan als volgt:
Geef elke 10 minuten één of twee slokjes thee met 5-10 gram druivensuiker op 100 ml thee. Hiervoor kun je venkel- of kamille thee gebruiken. Let erop dat je kind het warm genoeg heeft. Het kan zijn dat je kind nog een paar keer braakt, dat geeft niet. Het kind houdt van iedere slok toch iets binnen. Kalmeer je kind en vertel het dat het tijd is voor een volgend slokje. Na één of twee uur kan je kind wat meer drinken tot het rustig een heel kopje kan binnenhouden. Is het braken gestopt, geef dan wat beschuit zonder boter, eventueel met wat jam.
De volgende dag geef je licht verteerbaar vetarm eten. Ook de derde en vierde dag moet het eten nog vetarm zijn.

Contact opnemen met de huisarts

Houdt het braken langer dan 16 uur aan, is je kind suf, krijgt je kind donkere kringen onder de ogen en een droge tong, raadpleeg dan je huisarts. Natuurlijk neem je ook contact op met de huisarts als je het niet vertrouwd. Eventueel kun je ook ondersteuning vragen van een homeopaat. Deze zal een voorschrift doen voor een remedie die past bij de situatie van jouw kind. Hoe je kind begeleid wordt bij Onder de Regenboog, kun je hier lezen.

Veel sterkte met het begeleiden van je kindje als het ziek is. En, zorg je ook goed voor jezelf? Dus neem je rustmomenten wanneer dat kan en schakel eventueel hulp in. Zo blijf je zelf gezond.

Hartelijke groet, Astrid

(1036)