In ons biologisch groentepakket van deze week zat een zak met ongeveer 1 kilo winterwortelen. Leuk, maar wat doen we daarmee? Hutspot had ik echt geen zin meer in en gekookte wortels zijn we hier niet echt dol op. Dus de kookboeken ingedoken en in één van de boeken van Jamie Oliver kwam ik deze wortelsalade tegen. Zoals gewoonlijk heb ik het recept een beetje aangepast. Voor een beetje extra crunch heb ik er wat ijsbergsla bij gedaan. Wil je wat meer kleur, dan kun je er ook heel goed wat veldsla bij doen. Wil je het wat pittiger, dan is rucola of waterkers lekker. Overigens was het kleine restje erg lekker op brood met wat plakjes feta.

Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

5 winterwortels, gewassen en evt. geschrapt
flinke bos verse koriander
2 eetlepels sesamzaadjes
evt. extra sla naar smaak

Voor de dressing

schil en sap van 1 gewassen sinaasappel
2 citroenen
extra vierge olijfolie
peper en evt. zout uit de molen.

 

Rasp de wortels op een groffe rasp. Doe dit samen met de fijngesneden koriander, de sesamzaadjes en eventueel fijngesneden sla in een kom.
Rasp voor de dressing de sinaasappelschil in een kom. Doe daar de sinaasappelsap, sap van 1,5 citroen en ongeveer 2 keer die hoeveelheid olijfolie bij. Meng alles goed door elkaar en voeg peper en evt. zout naar smaak toe. Voeg evt. nog wat citroensap toe, het zure van de citroensap neemt namelijk af als de salade is aangemaakt.

Een heerlijke frisse lentesalade, eet smakelijk

Astrid

 

Bron: Jamie’s dinners, Jamie Oliver.

(1123)