Vorige week zat mijn inspiratie om blogs te schrijven, voor facebook berichtjes te bedenken of het maken van kleertjes onder het vriespunt. Halverwege deze week bruis en bubbel ik over van de ideeën en de energie. Hmmm, dat patroon herken ik, wat was er vorige week anders dan deze week? Aha, de maancyclus: afgelopen weekend was het donkere maan en de week voor donkere maan is altijd mijn blèh-week. Dat verklaart mijn gebrek aan inspiratie.

Hoe zit dat nu met de invloed van de maancyclus of je menstruatiecyclus op je energie en hoe kun je dat gebruiken bij het plannen van je agenda.

 

Van oudsher liepen de maancyclus en de menstruatiecyclus van vrouwen gelijk op. Vrouwen ovuleerden bij volle maan en menstrueerden tijdens donkere maan

 

Maan- of menstruatiecyclus en jouw energie

De maan kent een aantal fasen: het begint met donkere maan, de maan is niet te zien. Veel vrouwen hebben dan een dip in hun energie en veel dingen lopen niet soepel. Na donkere maan begint de maan te groeien. Je energie neemt toe en het begint te bruisen en bubbelen. Inspiratie loopt over en alles lijkt moeiteloos te gaan. Deze periode duurt vaak tot aan volle maan. Rond volle maan heb je je energiepiek en kun je volop creëren. Je zit op je hoogtepunt in je cyclus. Na volle maan wordt de maan weer kleiner. De eerste week erna voel je al dat je energie minder wordt, om de week voor donkere maan weer naar het dieptepunt te zakken.

Veel vrouwen zullen hier ook hun menstruatiecyclus in herkennen. De week rond je ovulatie (volle Maan) voel je je energiek en krijg je alles voor elkaar, rond je menstruatie (donkere Maan) zit je op het dieptepunt. Heb je een natuurlijke cyclus, dan loopt dat vaak gelijk met de maancyclus.

 

Werk vooruit tijdens de weken dat je veel energie hebt zodat je in de week dat je minder energie hebt niet zoveel hoeft te doen

 

Plannen volgens je maan- of menstruatiecyclus

Houd voor jezelf eens bij in je agenda of een ander boekje hoe het zit met jouw energiepatroon in relatie tot de maancyclus en je menstruatiecyclus. Als je dit patroon voor jezelf duidelijk hebt, kun je het gebruiken bij het plannen van je agenda.  Als je in de weken naar volle maan of je ovulatie toe je inspiratie en energie goed gebruikt, kun je voorwerk doen voor de week dat je je minder energiek voelt. Dus creëer en schrijf in de weken naar volle maan of je ovulatie toe, rond zaken af in de eerste week na volle maan of je ovulatie en neem je rust in de week voor donkere maan of je menstruatie. Zo blijf je beter in je energie en je eigen kracht.

Voor mij betekent dit, dat ik in de twee weken voor volle maan blogjes schrijf, facebook berichten maak en ideeën voor kleertjes opschrijf of klaar leg. In de week na volle maan zorg ik dat ik dingen die nog niet afgerond zijn afrond. Zo hoef ik in de week voor donkere maan niet zoveel meer te doen en staan er berichtjes klaar voor facebook en mijn blog.  Dan kan ik rustig aan doen en heb ik niet steeds het gevoel dat ik nog van alles moet doen. Dat voelt een stuk meer ontspannen en ik ben minder chagerijnig omdat ik geen gevoel heb dat ik dingen niet af krijg. Dat is dan weer prettig voor mijn omgeving.

 

Heb jij je eigen cyclus helder? En helpt je dat bij het plannen van je agenda?  Je kunt andere vrouwen helpen door in een reactie onder dit blogbericht te delen hoe jij gebruik maakt van je cyclus om te plannen. Alvast bedankt daarvoor.

 

Liefs Astrid

 

(1104)