In vroeger tijden leefde men in het ritme van de natuur. Men leefde van wat Moeder Natuur op dat moment te bieden had. In de vroege herfst was het de tijd van de overvloedige oogsten van (bewaar) groenten, bessen, appels en peren. Er werden noten gezocht en opgeslagen als voedsel voor de donkere wintertijd. Moeder Natuur had in de aanbieding waar men op dat moment het meeste behoefte aan had: meer energierijke, verwarmende en vitamine C-rijke groenten en fruit. Zo bleef men fit en sterk.

Aardbeien met kerst

Tegenwoordig kun je het gehele jaar van alles eten. Een paar dingen zijn nog maar seizoensgebonden. Als je echter goed naar jezelf luistert, dan neem je eigenlijk automatisch waar je in het seizoen meer behoefte aan hebt. Zeg nou zelf, wie heeft er zin in boerenkoolstamppot in de zomer? Toch vinden we het heel normaal om asperges met kerst te eten of het hele jaar door tomaten door de sla te doen terwijl die in de herfst en de winter niet groeien in de natuur. Daar moeten we allemaal kunstgrepen voor uithalen zoals telen in kassen en invriezen of inblikken. Natuurlijk bedacht men vroeger ook manieren om groenten en fruit langer te kunnen bewaren om zo in de schaarse winterperiode toch voedsel op tafel te kunnen zetten. Zuurkool en jam zijn daar voorbeelden van.

Biologisch groentenpakket

Ook in onze huidige tijd is het mogelijk om met de seizoenen mee te bewegen en voedsel tot je te nemen dat je het beste voedt al naar gelang het seizoen. In de biologische groenteteelt wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van verwarmde kassen. Bij de biologische supermarkten vind je groenten die in dit seizoen horen. Een andere mogelijkheid is je te abonneren op een groentepakket van een teler bij je in de regio. Vaak wordt het pakket op een vaste dag afgeleverd op een afhaal adres bij jou in de buurt. De groente komt dan uit jouw directe omgeving, dus er is minder transport nodig. En dat is weer beter voor het milieu en de versheid van de groenten. Tevens steun je een lokale onderneming want door de pakketten hebben ze een gegarandeerde afzet. Doordat er geen winkel tussen zit, is de groente goed betaalbaar en de teler krijgt een eerlijke prijs. Kortom, het mes snijdt aan twee kanten. Zoek eens op internet naar biologisch groentepakket of groenteabonnement en er komt vanzelf een bedrijf bij jou in de buurt naar voren.

(127)