Het is lente en dat voel ik aan alle kanten. Ik ben geboren onder het sterrenbeeld Ram en dat betekent dat ik de neiging heb om veel op mijn wilskracht te doen. In de lente voel ik me als een jong paard dat mag rennen door de wei. Ik schiet dan nog wel eens in de hoogste versnelling en probeer op wilskracht dingen voor mezelf af te dwingen. Onrust en frustratie liggen op de loer en halen regelmatig naar mij uit. Meditatie geeft me dan rust en inzicht.

Meditatie geeft rust en spiegeling.

Als ik mediteer zie ik vaak een soort film. In deze film zie ik mezelf dingen doen en dat werkt als een spiegel. De beelden stuur ik niet, ze zijn er gewoon als een boodschap van mijn onderbewuste. Door naar deze spiegel te kijken, wordt ik mij bewust van wat ik doe en hoe ik dingen kan oplossen.

Voorbeeld van een meditatie

Dit is een voorbeeld van een meditatie die ik afgelopen week had:

Ik zie het beeld van mijzelf terwijl ik in een wildstromend riviertje lig. Ik zwem uit alle macht tegen de stroom in. Ik voel me uitgeput en gefrustreerd: ondanks mijn harde werken kom ik nauwelijks vooruit. Dan besluit ik er mee te stoppen. Ik draai me op mijn rug en laat me meedrijven op de stroming van het riviertje. Vrijwel direct voel ik de rust in mijn lichaam en een enorme opluchting. Meedrijvend op de stroom gaat alles veel sneller en zonder moeite. Ik hoef er niets voor te doen anders dan ontspannen op mijn rug blijven liggen. Als het riviertje rustiger stroomt, kan ik volop genieten van de prachtige oevers en de dieren die ik zie en de geuren die ik ruik. Stroomt het riviertje bijna niet, dan kom ik rustig zwemmend sneller vooruit.

De boodschap van het onderbewuste

Mijn onderbewuste laat hier duidelijk zien dat dingen afdwingen op wilskracht me niet vooruit helpt. Integendeel, het put me zelfs uit en geeft een berg frustratie. Ga ik daarentegen met de stroom mee, dan gaat alles moeiteloos en vrijwel vanzelf. Daarnaast voel ik letterlijk de ontspanning in mijn lijf en de opluchting in mijn emoties.

Naar mijn dagelijkse leven vertaald betekent dit dat ik de dingen die op mijn pad komen gewoon moet doen en niet steeds andere dingen moet willen.  Ik loop bijvoorbeeld achter met een aantal huishoudelijke klussen. Als ik die gedaan heb, dan is er ook weer tijd en ruimte voor de andere dingen die ik graag wil doen. Het gevoel dat ik heb tijd tekort te komen zal zich dan vanzelf weer oplossen. Ik heb namelijk geen tijd tekort, dat is maar een idee dat ik heb.

Kan jij ook zo mediteren?

Niet iedereen ziet beelden bij het mediteren. De een hoort boodschappen, een ander voelt emotioneel dingen. Dat is dus voor iedereen anders. Het mediteren op zich vraagt oefening. Dat is een kwestie van regelmatig doen. En ook dan lukt het niet altijd. Het interpreteren van de boodschap die je krijgt is de ene keer makkelijker dan de andere keer. Ook dat vraagt oefening. Het is mij ook niet altijd direct duidelijk, maar daar kom ik dan vaak een aantal dagen later achter. Daarom schrijf ik mijn meditaties ook altijd op. Zo kan ik ze terug lezen en blijft de boodschap goed in mijn bewuste. Laat je niet ontmoedigen als het mediteren in het begin niet zo goed lukt. Oefening baart kunst is hier zeker van toepassing. Mediteren hoef je ook niet uren te doen. De meditatie die ik hier als voorbeeld geef, duurde niet langer dan 10 minuten vanaf rustig gaan zitten en aarden tot aan het einde van de meditatie. Wel zorg ik altijd dat ik eerst tot rust kom voordat ik in meditatie ga door wat te lezen over bijvoorbeeld het thema van de volle maan van dat moment. Meestal trek ik een half uur voor mezelf uit waarin ik de tijd neem om tot rust te komen, te mediteren en dat wat ik gezien heb op te schrijven en tot me door te laten dringen.

Krijg jij ook duidelijke boodschappen van je onderbewuste als je mediteert? En kun je daar dan ook wat mee? Ik vind het leuk als je in een reactie onder dit bericht  jouw ervaringen met mediteren wilt delen. Zo kunnen andere vrouwen ook van jouw ervaringen leren.

Ik wens je veel mooie meditaties en rust toe.

Hartelijke groet,

Astrid

(87)