In onze maatschappij zijn we gewend om lineair te denken. Iets heeft een begin en een eind, een rechte streep, eventueel met hobbels en dalen. Dit is een mannelijke manier om naar dingen te kijken. De vrouwelijke manier is heel anders en die zien we terug in de natuur om ons heen. Het ritme van de natuur is cyclisch, in het rond, of liever, in een spiraalvorm. Alles komt telkens terug en kan opnieuw vorm krijgen, vaak net even iets anders als de keer ervoor. Kijk maar naar hoe het jaar is opgebouwd: 6 maanden waarin het licht steeds minder wordt van de langste dag tot de kortste dag, en daarna 6 maanden waarin het licht steeds meer wordt, van de kortste tot de langste dag, waarna het riedeltje weer opnieuw begint. Of de 4 seizoenen die elkaar telkens weer opvolgen. Planten die opkomen in de lente, bloeien en zaad vormen in de zomer, het zaad dat losgelaten wordt en het afsterven in de herfst en de rust onder de grond in de winter waarna de plant weer opkomt in de lente. Alles heeft een cyclisch, doorgaand ritme. Op het noordelijk halfrond waar wij leven, heeft ook de mens behoefte aan een cyclisch ritme. In de winter voel je je anders dan in de zomer. Echter, doordat het vrouwelijke principe en daarmee het cyclisch denken en leven al eeuwen onderdrukt is, proberen we in onze maatschappij te leven alsof het het hele jaar lente en zomer is. Veel vrouwen houden dit echter niet vol en veel komen in een burn-out of vermoeidheidssyndroom terecht. Met name voor hen is dit een tegennatuurlijke manier van leven. Als je leeft in het ritme van de natuur, dan beweeg je met de energie mee in plaats van dat je er tegenin gaat.

Loslaten in de herfst

Begin september is het voor mij al volop herfst. Dan al? Ja, dan al, en eigenlijk begint dat al in augustus. Dan ga ik kijken naar mijn innerlijke oogst. Waar sta ik op dat moment, wat heb ik bereikt. Wat waren mijn doelen en hoever ben ik daarmee. Als ik dat bepaald heb, ga ik in september voelen en bekijken wat ik verder meeneem en wat ik los ga laten. Waar wil ik nog verder energie in steken en waarin niet meer. Welke nieuwe idee├źn die in de zomer zijn ontstaan, ga ik in de winter zaaien om in de lente te laten ontkiemen. Ik merk dat ik meer in mezelf keer, dat ik behoefte heb aan nieuwe voeding voor mijn geest. Nu is het de tijd om me voor te bereiden op de winter die komen gaat.

Voorbereiden voor de winter

In de winter brengen we veel tijd binnenshuis door. Net als in de natuur is het dus nu de tijd om je huis schoon te maken en op te ruimen. Welke spullen heb je niet meer nodig en kun je wegdoen naar de kringloop of iemand anders die je er een plezier mee kunt doen? Wellicht kleedt je het interieur aan met wat andere accessoires zodat het warmer aanvoelt. Kijk ook eens welke abonnementen nog nodig of leuk zijn, wellicht is het tijd om je eens te abonneren op een ander tijdschrift. Misschien heb je behoefte aan een (andere) sport of een nieuwe cursus. Of zijn er boeken die je graag wilt lezen, een nieuw handwerkproject starten. Het kan ook zijn dat er dingen zijn waar je geen zin meer in hebt. Wil je echt dit jaar weer klassenouder zijn, of doe je dat omdat je dat al een aantal jaren doet en je denkt dat het van je verwacht wordt? Voel waar jij wel en,vooral ook, geen behoefte aan hebt om goed bij te kunnen tanken de komende winter om het volgende voorjaar, net als de natuur, klaar te zijn om nieuwe zaadjes en blaadjes uit te laten komen.

Ik wens je een mooie herfsttijd.

Astrid

 

(150)