Heerlijk, zomers warm weer. Maar als het warm is, moet je ook voldoende drinken. Ijskoude , zoete en alcoholische dranken zijn niet de meest verstandige keuze, dus geef ik je hier een leuk en lekker alternatief dat ik vond bij Jamie Oliver.

Ijskoude, zoete en alcoholische drankjes zijn niet de beste keus

Het liefst drinken we ijskoude drankjes: cola met citroen en veel ijsblokjes, een groot glas ijsthee met ijsklontjes, een koud biertje of een koel glas wijn. Dit kan allemaal lekker zijn maar het zijn niet de meest gezonde dorstlessers.

Cola en ijsthee bevatten of veel suiker of veel ongezonde zoetstoffen, tenzij je de ijsthee zelf maakt natuurlijk. Bier en wijn bevatten alcohol wat vocht aan je lichaam onttrekt en dat is nu net niet wat je wilt. Daarnaast kun je maag-darmklachten zoals maagkrampen, darmkrampen en diarree krijgen als je ijskoude dranken drinkt als je warm bent door bijvoorbeeld heel warm zomerweer.

Wel gezond en lekker: makkelijk en snel te maken water met een smaakje

Koel water is nog de beste keuze als lekker verfrissend drankje. Maar water is zo …… water. Het wordt een feestje als je er een gezond smaakje in de vorm van fruit aan toevoegt. Dit is hoe je het maakt:

Dit heb je nodig om verschillende waterdrankjes te maken:

verse limoen en citroen

een handvol aardbeien of frambozen

1 sinaasappel

een handvol verse munt

limoen of citroensap

komkommer

ijsklontjes

Neem een kan met water en doe er een handvol ijsklontjes in. Dan maak je het water op smaak:

  • doe er een aantal schijfjes limoen en/of citroen in.
  • prak een handvol aardbeien of frambozen fijn, doe ze in het water en roer goed door. Voeg evt. een paar hele aardbeien of frambozen toe voor het mooi.
  • snijdt de sinaasappel in kwarten, pers het sap in het water en gooi de uitgeknepen kwarten sinaasappel in de kan.
  • knijp een handvol verse munt fijn zodat het aroma vrijkomt en stop het in een kan met water, voeg wat citroen- of limoensap toe. Ben je erg avontuurlijk, doe er dan nog wat schijfjes komkommer bij.

 

En zie, heerlijk verfrissende gezonde drankjes die er ook nog eens mooi uitzien.

Heb jij nog andere ideeën voor lekkere gezonde drankjes, ik lees het graag in een commentaartje onder dit bericht. Ook vind ik het leuk om te lezen wat je van deze smakelijke watertjes vindt als je ze zelf hebt uitgeprobeerd.

Heb een mooie zomerse dag, Astrid

 

(807)