In het laatste weekend van oktober is de klok weer een uur terug gezet en leven we weer volgens de wintertijd. In de oude Keltische tijd kende men slechts twee seizoenen, de lichte tijd oftewel de zomer, en de donkere tijd oftewel de winter. De wintertijd begon echter niet met het terugzetten van de klok maar met het Samhain-feest, het Keltische oud en nieuw, dat met de eerste volle maan in november werd gevierd. Voor de Kelten begon het nieuwe leven niet in de lente, maar in het donker van de winter. Net als bij Moeder Natuur, ook zij heeft nu al haar zaadjes, het nieuwe leven in spé, op de grond laten vallen in de vorm van vruchten, noten, eikels enz. In het donker onder de grond wachten zij totdat de omstandigheden dusdanig zijn dat het zaad ontkiemen kan. Sommige zaden hebben eerst de koudeschok van vrieskou nodig voordat ze kunnen ontkiemen. Ook het nieuwe mensenleven begint in het donker, namelijk in de moederschoot.

Wat heb jij  nodig om tot rust te komen deze winter?

De winter is de tijd van het jaar om je te richten op waar jij het komende jaar naar toe wilt, wat wil je bereiken, wat is belangrijk voor je en waar wordt je blij van. En wat moet je daarvoor doen of misschien wel laten. Het is de tijd van het jaar waarin je de hoofdlijnen makkelijker kunt zien. Net als in de natuur: zonder de bladeren zie je de takken van de bomen, de structuur, ook beter. Nu, aan het begin van de winter, kun je je richten op je doel voor het komende jaar. Gedurende de winter kun je vanuit rust voorbereiden wat daarvoor nodig is zodat je in de lente het “zaad” kunt laten ontkiemen en het in de zomer tot bloei kunt laten komen. Dat betekent dat je regelmatig stil moet gaan zitten om goed te kunnen voelen waar je behoefte aan hebt en wat je nodig hebt om je doelen te kunnen gaan realiseren. Voor mij betekent dat vaak, dat ik in de winter periode veel lees en studeer om mijn kennis aan te vullen en te verdiepen. In de winter kan ik dat makkelijker verinnerlijken en me eigen maken. Daarnaast heb ik meer slaap nodig, dus zorg ik dat ik op tijd naar bed ga.  Neem een voorbeeld aan de natuur en neem je rust zodat je een goede voedingsbodem creëert voor je plannen.

Neem een warm (voeten)bad

Kun je moeilijk de rust vinden om te voelen en te ervaren wat jij op dit moment nodig hebt om straks weer verder kunnen te gaan, dan kan het helpen om ‘s avonds een warm (voeten)bad te nemen. Het warme water verwarmd, ontspant en geeft rust. Je wordt vanzelf stil. Een lekkere geurende badmelk in het water helpt je om verder te ontspannen. Als je jezelf na het bad goed verzorgt door jezelf met aandacht af te drogen en jezelf te verwennen met een lekkere olie of voetencrème, kom je uit je hoofd en zak je vanzelf in je lichaam. Dingen worden je dan vaak vanzelf duidelijk. Schrijf de inzichten en ideeën die je hebt gekregen op in een mooi boekje. Zo kun je regelmatig teruglezen wat jij nodig hebt om verder te groeien.

Ik wens je een mooie verhelderende novembermaand toe.

(97)