Homeopathie bij kinderen

Kinderen reageren over het algemeen goed en snel op homeopathie. Een en ander hangt wel af van wat er allemaal speelt voor het kind. Een homeopathische remedie helpt het kind om de eigen talenten en mogelijkheden te ontwikkelen. Bij een acute ziekte zoals bijvoorbeeld een virusinfectie ondersteund een homeopathische remedie het zelfherstellend vermogen waardoor je kind sneller weer beter is.

Kinderen en hun leefwereld
Kinderen reageren nog heel basaal. Vaak zijn ze gevoelig voor wat er binnen hun leefwereld speelt. Dat zie je bijvoorbeeld als je je als ouder niet prettig voelt. Juist dan zijn kinderen of heel vervelend of juist heel lief. Kinderen laten vaak indirect zien wat er allemaal gaande is. Dat kan bijvoorbeeld bij een ouder zijn of bij een leerkracht op school, op het kinderdagverblijf of bij opa en/of oma. Kortom, overal waar het kind regelmatig verblijft. Dat kan zich vertalen in gedrag van het kind maar ook in lichamelijke klachten. Dat doen kinderen altijd vanuit hun eigenheid. Dit geldt nog in versterkte mate bij de extra gevoelige kinderen die ook wel sterrenkinderen, indigokinderen,  of nieuwe tijdskinderen worden genoemd.

De invloed van de omgeving op het kind
Bij de behandeling van kinderen kijk ik dus ook altijd wat er in de omgeving van het kind speelt. Indien nodig, zal ik adviezen geven om daar waar mogelijk dingen te veranderen. Dat kan ook betekenen dat ouders bijvoorbeeld naar zichzelf kijken. Hoe staan zij in het leven, hoe begeleiden ze dit  kind, waar zit bij hun een patroon wat blokkerend werkt. Wat is er nodig voor dit kind om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Bewust ouderschapsgesprekken kunnen hier een aanvullende rol in spelen. Een homeopathische remedie kan het kind ondersteuning  geven bij het ontwikkelen van de eigen talenten en mogelijkheden.

Begeleiding van kinderen bij Onder de regenboog
Een homeopatische remedie moet dus passen bij het kind en zijn/haar situatie. Om tot een passende remedie te komen, is veel informatie nodig. Tijdens het eerste gesprek wil ik het kind leren kennen samen met in ieder geval de moeder. Natuurlijk wil ik alles weten over de klachten waarvoor je hulp wilt, maar ook hoe het leven van het kind tot nu toe verlopen is, de levensbiografie, is belangrijk. Veel kom ik al te weten middels de vragenlijst die je van tevoren invult en naar mij terugstuurt.

Tijdens het gesprek kunnen zowel ouder als het (oudere) kind hun verhaal kwijt en stel ik aanvullende vragen. Daarna bundel ik de informatie van de vragenlijst en het gesprek en ga ik op zoek naar een passende remedie. Ik laat de ouders weten wanneer een remedie klaar staat bij de praktijk.

Afhankelijk van de klachten waarvoor je komt, maken we een nieuwe afspraak na 4 tot 6 weken. Meestal wil ik tussen de afspraken een keer  horen middels de telefoon of e-mail hoe het met het kind  gaat.

Begeleiding van acute ziekten bij kinderen
Kinderen zijn regelmatig ziek met (hoge) koorts. Op zich is dit iets heel gezonds. Bij lichamelijke groei en ontwikkeling ontstaan afvalstoffen. Middels koorts worden deze afvalstoffen opgeruimd. Daarnaast wordt het immuunsysteem getraind. Met rust en liefdevolle verzorging zijn de meeste kinderen met een paar dagen weer beter. Vaak zie je dan ook dat het kind een ontwikkelingssprong heeft gemaakt, het is net alsof het een te krap jasje heeft uitgedaan.

Soms echter komt een kind er niet snel bovenop of is het echt heel erg ziek met veel pijn of bijv. hoesten waardoor het kind niet goed aan rust toekomt. Dat is een moment waarop je het proces met homeopathie kunt ondersteunen. Ook hier geldt weer, dat de remedie moet passen bij de omstandigheden van het kind. Indien mogelijk wil ik het kind graag zien. Is het niet raadzaam om naar de praktijk te komen, dan kijk ik of ik bij jullie thuis kan komen. Indien nodig adviseer ik jullie om bij de huisarts langs te gaan om naar het kind te laten kijken, als jullie dat zelf al niet gedaan hebben. Het onderzoek van de huisarts, kan mij ook weer aanvullende informatie geven.

Gewone medicatie kan naast homeopathie gebruikt worden. Of misschien willen jullie eerst met homeopathie beginnen voordat je gewone medicijnen inzet. Samen bekijken we wat in deze situatie de beste aanpak is. Door middel van regelmatig telefonisch contact volg ik het proces nauwkeurig zodat ik snel kan bijsturen als dat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat je kind op een veilige manier weer beter wordt en zich gezond verder kan ontwikkelen.

(106)