In de koude donkere periode van het jaar wordt menigeen geveld door een virusinfectie met of zonder koorts. We zitten meer binnen en op elkaar gepakt en dus worden we eerder besmet. We krijgen minder zonlicht , het is koud en guur en dus heeft een virus eerder vat op ons. Althans, dat is wat we doorgaans aannemen als zijnde de oorzaak van het ziek worden door een virus. Je kunt hier echter ook anders naar kijken.

Grote schoonmaak in je lijf

Virussen en bacteriën zijn er het hele jaar door om ons heen. Je wordt er niet altijd ziek van en ook niet iedereen krijgt de griep of wordt verkouden. Pak je ieder virus mee, dan heb je een probleem met je weerstand. Het is verstandig om daar wat mee te doen, bijvoorbeeld middels klassieke homeopathie.
Wordt je zo nu en dan ziek, dan kan het zijn dat je lichaam grote schoonmaak houdt. Dat werkt zo: ieder dag maakt je lichaam nieuwe cellen aan. Daarbij worden ook ‘fabicage fouten’ gemaakt, verkeerde cellen dus. Daarnaast hopen zich ook afvalstoffen op in je weefsels door voeding, stoffen die we inademen maar ook door normale processen in het lichaam.

Deze afvalstoffen en foute cellen moeten regelmatig opgeruimd worden. Je lijf doet dat door afvalverbranding en daarvoor moet je lichaamstemperatuur het liefst een paar graden omhoog. Je moet dus koorts krijgen. Om koorts te maken, heeft het lichaam iets van buitenaf nodig bijvoorbeeld een virus. En laten die nu het hele jaar door ruim voor handen zijn. Het lichaam hoeft alleen maar de natuurlijke verdediging iets te laten zakken om er eentje door te laten. En dat gaat in de winter makkelijker dan in de zomer. UV-licht van de zon verhoogt je afweersysteem. In de herfst en de winter is er minder UV-licht en is je afweer dus van nature wat minder.

Koorts is belangrijk

Wordt je dus geveld door een virusinfectie met koorts, ziek dan goed uit. Zorg dat je voldoende drinkt om het reinigingsproces te ondersteunen. Onderdruk de koorts niet met bijvoorbeeld paracetamol. Je lichaam heeft het nodig om grote schoonmaak te houden en om het virus ook weer onschadelijk te maken. Heb je zo nu en dan een keer koorts, dan houdt het je langer gezond. Heb je veel pijn of last van hoesten zodat je niet aan je rust toe komt, dan kan begeleiding door een klassiek homeopaat je helpen om het proces goed te doorlopen.

 

Regelmatig koorts doormaken zorgt ervoor dat je afval in je lijf opruimt. Door koorts te onderdrukken, ruim je je troep niet op, duurt een virusinfectie langer en ga je kwakkelen.

 

Kinderen en virusinfecties

Ook voor kinderen is het doormaken van virusinfecties belangrijk. Ten eerste wordt het afweersysteem getraind, ten tweede moeten zij ook hun troep op kunnen ruimen. Als je goed kijkt, dan zie je vaak een korte periode met koorts optreden vlak na een groeispurtje of als ze volop in ontwikkeling zijn en ergens een beetje blijven hangen. Na de koorts zie je dan dat je kindje een ontwikkelingssprongetje heeft kunnen maken.
Het is heel normaal dat kinderen regelmatig verkouden zijn in de herfst- en winterperiode, zeker als ze naar school gaan. School geeft veel indrukken en prikkels en ze moeten constant ontwikkelingssprongen maken. Ze komen minder buiten en naar school gaan is vermoeiend. Vaak zie je dat na het 7e of 8e levensjaar, de verkoudheden afnemen tot 1 á 2 keer per herfst- /winterseizoen.

Heeft je kind weinig last van de verkoudheid, laat het dan lekker gaan. Zorg voor voldoende rust, voldoende drinken en weinig suiker. Komt je kind onvoldoende aan rust toe doordat het ‘s nachts niet goed slaapt, dan kun je bijvoorbeeld een klassiek homeopaat om ondersteuning vragen.

Wil je weten hoe je je kind goed kunt begeleiden bij koorts? Lees dan dit artikel.

Warme groet, Astrid

 

 

(117)