Wat doen we met pompoen? Soep, wordt er meestal geroepen. Met pompoen kun je echter veel meer doen.
Pompoen is een verwarmende groente. Als je het goed klaarmaakt is het zacht en zoet en smelt in je mond. Heerlijk voor in de herfst en winter. Ik combineer geroosterde pompoen vaak met ui en paprika en gebraden aardappelen uit de oven met bijvoorbeeld rundersaucijs. Maar het kan ook heel goed met couscous en gebakken paddestoelen met ui. Op de foto zie je geroosterde pompoen met pastinaak.

Dit is een echt basisrecept, je kunt er volop mee variƫren.

Dit heb je nodig

– 1 pompoen, oranje of groen

– olijfolie

– gedroogde tijm of rozemarijn

– evt. grof zeezout

– braadslee of bakplaat met bakpapier

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Snij de pompoen doormidden en in dikke plakken. Haal het draderige middenstuk met de pitten eruit. Schil de stukken pompoen en snij ze in grote stukken. Leg de stukken pompoen in de braadslee of op de bakplaat met bakpapier. Besprenkel de pompoenstukken met olijfolie en strooi er de tijm of rozemarijn overheen. Zet de braadslee of de bakplaat in de oven en laat de pompoen in ongeveer 45 minuten zacht en gaar roosteren. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukken pompoen.
Bestrooi eventueel met wat grof zeezout naar wens.

 

Variƫren

– Kook de pompoen 10 minuten voor tot ze bijna gaar is, rooster ze daarna 20 minuten in de oven.

– Je kunt de pompoen samen met in stukken gesneden uien en paprika en ongepelde knoflook roosteren

– Samen met stukken pastinaak en wortel is ook heel lekker. De wortel heeft langer nodig dan de pompoen, dus zet die 10 minuten eerder in de oven, doe er dan na 10 minuten de pastinaak en pompoen bij.

– Gebruik de geroosterde pompen in een salade met bijvoorbeeld raketsla en feta.

– Je kunt het ook met een tomatensaus door de pasta doen.

 

Eet smakelijk

 

 

(115)