Gelukkig zijn, dat is wat we allemaal willen. Waarom is dat toch vaak zo moeilijk? We leven in een maatschappij waarin ons steeds voorgespiegeld wordt dat we van alles meer nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn. Meer spullen, een grotere auto, vaker en luxer op vakantie enz enz. Geluksgevoel wordt gekoppeld aan dat wat we niet hebben in plaats van dat we kijken naar dat wat we wel hebben. Door zo in het leven te staan, wordt gelukkig zijn wel heel moeilijk.

Gelukkig zijn zit in kleine dingen

Voor mijzelf heeft gelukkig zijn alles te maken met de kleine dingen in het leven. De dingen die er dagelijks zijn. Het verse brood dat uit de oven komt. Het buiten ophangen van de was ondanks dat het regent of stormt (oké, ik kan mijn was buiten hangen op een overdekte plek). Onze kater die intens tevreden knorrend bij één van de gezinsleden op schoot ligt. Onze 13-jarige dochter die een lekkere salade maakt geheel op haar eigen manier. Iedere vrijdag de verrassing welke lekkere groenten er weer in ons biologische groentepakket zitten. Maar ook in mijn studententijd kon ik al genieten van de kleine dingen. Bijvoorbeeld ’s avonds als ik mijn slaapbank tot bed had omgetoverd en ik nog een half uurtje televisie keek naar mijn piepkleine zwart-wit (!) tv-tje. Intens gelukkig was ik dan.

Gelukkig zijn en de manier waarop je het leven ervaart

Ook ik ben wel eens in mineur. Als dingen niet gaan zoals ik in gedachten had. Ik grom en grauw even en dan neem ik afstand. Is het nu echt zo erg wat er gebeurt? Vergaat de wereld, brengt het mijn basis in gevaar? Nee, dan kijk ik weer naar de dingen die er wel zijn. Een volgende keer gaat het vast wel zoals ik bedacht had. En ik voel me weer gelukkig met alle kleine dingen die er dagelijks zijn. Gelukkig zijn hangt dus niet af van waar je bent of hoeveel spullen je hebt, net zo goed dat ongelukkig zijn daar niet van afhangt. Het is de manier waarop je het leven ervaart wat gelukkig maakt. En dat stuk neem je altijd mee, ook als je op vakantie gaat of verhuist of hoeveel spullen je ook hebt.

Gelukkig zijn kun je oefenen

Hoe raar het ook klinkt, gelukkig zijn kun je oefenen. Schrijf voor je slapen gaat op van welke kleine dingen je die dag blij werd of wat je een tevreden gevoel gaf. Door dat dagelijks te doen, wordt je je bewust waar je gelukkig van wordt. Dan kom je er wellicht achter hoe gelukkig je eigenlijk al bent. En dat geeft een boel rust want je hoeft niet meer achter geluk aan te jagen. Je hebt het namelijk al.

Waar wordt jij gelukkig van?

Astrid

(115)