Dit weekend vieren we al weer het Paasfeest. Met pasen vieren de Christenen de wederopstanding van Christus. Maar wat hebben een paashaas, verstopte eieren zoeken en een palmpaasstok hier mee te maken? Het zijn allemaal Heidense symbolen van ver voor het Christendom.

Palmpaasstok en de terugkeer van de Zon
De palmpaasstok met het broodhaantje komt van een oorspronkelijk heidens gebruik. Dit is een overblijfsel van de meiboomviering van de Germanen. Van oudsher werd rond de lente-equinox de terugkeer van de zon gevierd. Op de lente-equinox die op ongeveer 21 maart valt, zijn dag en nacht even lang. Daarna worden de dagen langer dan de nachten. Om de terugkeer van de zon te vieren, droegen de Germanen een versierde dennenboom rond. In de top van de den zat een broodhaantje. De haan is de eerste die door te kraaien de opkomst van de Zon, de nieuwe dag en een nieuw begin aankondigt.

De paasvuren zijn eigenlijk lentevuren. Vuur werd gezien als reinigend. Het vee dat de hele winter op stal had gestaan werd tussen twee vuren doorgejaagd zodat ze gereinigd werden van ziekten en parasieten.

Verstopte eieren
De oude lenterituelen en –symbolen bleken niet uit de samenleving te bannen en dus bleven ze in gebruik. Met name bij de Germanen speelde het ei een grote rol in de lentefeesten. Het ei zagen zij als het beeld van het nieuwe leven in de natuur en zij dachten dat de vruchtbaarheid brengende eigenschappen konden worden overgebracht op de akker, het land en zelfs de mens. Boeren begroeven om die reden eieren in de akkergrond. Daaruit is waarschijnlijk het verstoppen van eieren ontstaan.

De haas als vruchtbaarheidssymbool
Ook de haas is een vruchtbaarheidssymbool. Een vrouwtjeshaas kan al opnieuw worden bevrucht als ze nog zwanger is zodat er weer snel een volgend nest is. Er zijn vogels die hun eieren in hazenlegers of konijnenholen leggen. Misschien komt daar de paashaas met de eieren wel vandaan.

Een andere verklaring voor de paashaas en het eieren zoeken, is de volgende legende:
De lente godin Ostara had een kip die altijd haar eieren verstopte. Ostara had daar op een dag zo genoeg van , dat ze de kip in een haas veranderde die de eieren zocht.

Oude symboliek en de natuur
Of je nu Christen bent of niet, in Nederland vieren veel mensen het paasfeest. Voor velen is het verworden tot een feest van vooral veel en lekker eten. De betekenis van de symboliek erachter zijn we helaas kwijt geraakt. Ik denk dat het goed is als we de oude symboliek weer terugbrengen in ons bewustzijn zodat we het contact met de natuur weer een beetje kunnen herstellen.

Ik wens je een fijn paasfeest.

Astrid

(114)