Deze basis tomatensaus is makkelijk en snel te maken en er is volop mee te variëren zodat je steeds een ander accent hebt. Het is een heerlijke saus voor bij pasta, op de pizza, bij vlees en vis, bij de risotto maar ook bij groente als bloemkool. Voeg de saus toe aan gefruite groente als ui, paprika, courgette, broccoli enz. , en je hebt een groentesaus voor bij de pasta of de rijst. Samen met rul gebakken gehakt of vegetarisch gehakt, heb je een bolognese saus.

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 250 ml passata di pomodori of tomatensap
  • een scheut olijfolie
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 1 blaadje laurier
  • 1 klein theelepeltje suiker
  • wat zout en peper naar smaak

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de zout en peper, bij elkaar in een pannetje en laat het op laag vuur ongeveer 20 min. warm worden. Op deze manier kunnen de smaken op elkaar inwerken. Haal voor het serveren het laurierblaadje uit de saus. Wil je een gladde saus, pureer de saus dan met een staafmixer of in een blender. Maak de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.

Intussen kun je de pasta koken, pizza maken of dat waar je de saus bij wilt gebruiken.

Variëren

  • voeg verse of gedroogde kruiden toe als basilicum, rozemarijn, tijm, oregano of een mengsel als Italiaanse kruiden of Provencaalse kruiden.
  • Maak een pittige saus door wat verse spaanse peper mee te laten trekken of een gedroogd chili pepertje. Of voeg een beetje sambal toe.
  • Maak een romige saus door wat crème fraiche toe te voegen.
  • Met een blikje tonijn of zalm heb je een lekker vissaus.

(130)